משפחת לויצקי היא משפחתו של סבא רבא של סבתא לורה – הלל בן ישראל (סרול) לויצקי.
הלל נישא לחיה-אסתר בת מוישה-לייזר מהעיירה ברדיאנסק שבאוקראינה, והם התגוררו בכפר ששכן לצד העיר זאפורוז'יה (בימים ההם נקראה העיר אלכסנדרובסק) וכיום אותו כפר הוא שכונה בתוך העיר עצמה – "פאבלו-קיצ'קאס", זה שם הכפר שהיום מהווה שכונה בעיר. מסופר במשפחה שבמהלך העשור הראשון למאה ה-20, אחרי שרוב ילדיהם של הלל וחיה-אסתר נולדו, המשפחה עברה להתגורר ב"בית לשינסקי" בשדרות הקתדרלה 52 בזאפורוז'יה (כאמור, אז נקראה אלכסנדרובסק) שנבנה בשנת 1901 ובדירות שבו התגוררו כל מיני משפחות יהודיות.
לזוג לויצקי נולדו 12 ילדים, אך לא את כולם אנחנו מכירים. כנראה שחלקם מתו בגיל ינקות, או ניתקו קשר עם המשפחה מסיבות לא ברורות.
הילדים הידועים לנו הם:
אנה (חנה) (1894), סמיון (1897), טוביה (1899), ליזה (1900), סוניה (1903), דוד (1905), יעקב ואלכסנדר.
חנה הייתה מבין הילדים הבכורים. היא נישאה לשולים בן מיכְל דונייבסקי. לבנה השני היא קראה מוישה-לייזר, על שם אבי אימה. חנה נפטרה בדמי ימיה מסרטן הריאות, כשבנה הקטן מיכְל היה בן 7, בשנת 1932.
בתמונה המצורפת כאן משמאל, חנה יושבת מימין ונראית כבת 12, כלומר בשנת 1906 בערך.
האנשים שלצידה לא ידועים לנו. אני משער שאלה אולי הדודים שלה, לפי הדמיון בינה לבין האישה שמשמאל. אך כמובן, הכל יכול להיות. מה שבטוח שאלה לא ההורים שלה, מכיוון שהאנשים בתמונה הזו לא דומים לתמונות של הוריה של חנה, המצורפים למטה.
חיה-אסתר בצעירותה, יתכן שלפני נישואיה. התמונה צולמה בברדיאנסק בסוף המאה ה-19 (התמונה משופרת).
הלל לויצקי בצעירותו, ככל הנראה בשנות ה-90 של המאה ה-19.
לפי הסיפורים המשפחתיים, לא ברור אם המשפחה של הלל וחיה-אסתר הקפידה על אורח חיים דתי, או שהייתה בעלת זיקה למסורת היהודית או חילונית. חלק מהבנים של המשפחה נישאו לנשים לא יהודיות, ורבים מהם נקראו בשמות רוסיים (אם כי ייתכן שמלכתחילה היה להם שם יהודי ששינו לשם רוסי. כמו שהבן טימופיי נקרא בהתחלה טוביה), כך שסביר להניח שהמשפחה לא הקפידה על שמירת מצוות, אך יתכן גם שכן ושהבנים עזבו את הדרך היהודית באופן קיצוני. בכל אופן, סופר לי סיפור מרתק מאינה זיידמן, נכדתה של סוניה לויצקי, אותו היא שמעה מפי סבתה. הסיפור גורס שהתכנון המשפחתי מלכתחילה היה שמבין כל ילדי המשפחה, כל הבנים והבנות יתחנכו ב"חדר" לבנים ובגימנסיות לבנות, ובהמשך ילמדו למקצוע מסוים. אך רק אחד מהבנים (כמתוכנן מראש) שיתבלט בחכמתו ב"חדר", יישלח ללמוד לרבנות וכמו 'יוקדש' להיות הנציג המשפחתי שיעסוק ב"מלאכת הקודש".
סוניה סיפרה לנכדתה שכך אכן היה בסוף, אך לא הסכימה לספר מי מהבנים נבחר להיות מי שיישלח ללמוד לרבנות. שתי אפשרויות עולות לי כהשערה – או שזה היה אחד מהבנים אותם אנחנו מכירים, ובעקבות המהפכה הרוסית והקמת ברית המועצות נטש את כל הדרך הדתית והפך להיות חילוני לגמרי, או שהיה זה אחד מארבעת או חמשת הילדים (שמעתי בעבר סברה שהיו בסך הכל 13 ילדים להלל וחיה-אסתר ולא 12) שאנחנו לא מכירים אך יודעים שהיו כאלה. יתכן מאוד שאם זה היה אחד האחים שאנחנו לא מכירים היום, אז הוא אכן נשלח על ידי ההורים ללמוד לרבנות ונסע ללמוד ולהתגורר בישיבה מסוימת, בעיר קרובה או אפילו במרחקים. ובהמשך, יכול להיות שבחר לעלות לארץ ישראל או להגר לארה"ב או שמא נשאר אדם דתי וניתק את הקשר עם אחיו ואחיותיו שנהגו אורח חיים חילוני. יתכן גם שהאח הזה נשאר להתגורר במקום ישיבתו, וגם אם נהיה חילוני עם קום ברית המועצות – נותק הקשר עם המשפחה מפאת המרחק הרב ואולי מכך שהקשר מלכתחילה בתקופת לימודיו עם אחיו ואחיותיו לא התקיים כל כך.
ליזה לויצקי, שסביר להניח ששמה היהודי היה לאה, נולדה להלל ולחיה-אסתר בשנת 1900 לערך. היא לא פונתה במהלך המלחמה ונספתה בשנת 1942 בזאפורוז'יה. למרות שפרט מידע זה לא מצוין בשום מקום, יתכן שגם ההורים נספו. אף אחד במשפחה לא זוכר מתי וממה הם נפטרו. מה שבטוח, זה שהאב הלל חי חיים ארוכים. ישנה תמונה שלו, כנראה מסוף שנות השלושים, או תחילת הארבעים, שם שהוא נראה מבוגר למדי.
דף העד שמילא אנטולי פלדמן על דודתו ליזה לויצקי.
חיה-אסתר לויצקי, בערך בשנות ה-20 של המאה הקודמת.
הלל לויצקי לעת זקנתו (התמונה משופרת).
לגבי טוביה ואלכסנדר אין לנו הרבה מידע. טוביה נקרא בשמו הרוסי טימופיי, והיה הראשון מבני המשפחה שעבר למוסקבה, ובעקבותיו עברו אחרים מבני המשפחה. צאצאיהם של טוביה ואלכסנדר גרים במוסקבה.
יעקב לויצקי היה נשוי לאנה, ולהם בת בשם אילונה. אנה נפטרה כשביתה אילונה הייתה בת 3, ובהמשך יעקב לויצקי נדד ברחבי ברית המועצות ונישא שוב ושוב, 6 פעמים. לבסוף הוא נהרג בשנת 1948, ברעידת האדמה שהתרחשה באשגבאט. הבת אילונה גודלה בידי בני משפחת לויצקי בזאפורוז'יה. לאילונה הייתה בת בשם איזנה, ולה גם כן בת בשם אילונה, שקרויה על שם סבתה.
סוניה, ילידת 1903, הייתה נשואה לאלכסנדר פלדמן, שנהרג במלחמת העולם השנייה. להם היה בן בשם אנטולי פלדמן, שגדל עם אימו. אנטולי, הוא שעשה את עבודת הקודש בהעלאת דפי עד אודות בני משפחה שלנו ליד ושם.
דוד לויצקי, יליד 1905, היה שחקן קרקס ומייסד קרקס שפועל עד היום, הוא גם היה היחיד במשפחה שלקח חלק בפעילות הקומוניסטית בהקמת ברית המועצות. בתקופה ההיא הקרקס היה נחשב משהו שהוא לחלוטין אסור אצל היהודים, והמשפחה התכחשה לו. כיום צאצאיו, שממשיכים את דרכו בקרקס, נחשבים ל"מפורסמים" במשפחה.
חנה לויצקי נישאה כאמור לשולים דונייבסקי. ניתן לקרוא עליהם ועל בניהם בהרחבה בפוסט "משפחת דונייבסקי".
מיכל דונייבסקי, בנה של חנה לויצקי, בילדותו. 1926 בערך.
רודולף לויצקי, בנו של דוד לויצקי, בילדותו. 1930 בערך.
סמיון לויצקי יליד 1897, היה כנראה דמות המרכזית במשפחה לאחר מות ההורים. יכול להיות שהוא גם נשאר הבכור, אחרי מותה של חנה ושל האחים שסביר להניח שמתו כתינוקות.
סמיון היה נשוי לרבקה. כשהתחתן עמה היא הייתה בהריון עם בנה הראשון מבעלה שנעלם. אותו תינוק לא ידע דבר על אביו האמיתי עד גיל 18, ולאורך כל חייו נשא את שם המשפחה לויצקי ואת שם האב סמיון. לאותו ילד, יליד 1918, קראו יוסף.
יוסף היה נשוי לליליה, שנפטרה מוקדם. יוליה ביתם של יוסף וליליה עלתה לארץ עם משפחתה בשנות ה-70, ויוסף התעצב מאוד על כך שלא יכל להגיע איתה, כי עבד במקום סודי.
יוסף התחתן בסוף שנות ה-80 עם אישה בשם ילנה, והוא חי איתה עד מותו בגיל 81 בשנת 1999.
נחזור לסמיון לויצקי ואישתו רבקה. בשנת 1923 נולדה להם הבת המשותפת אולגה. היא גדלה, ונישאה למשה ברודסקי, ולהם נולדו שתי בנות – מרגריטה ואירינה. למרגריטה יש את רוב התמונות הישנות של המשפחה ומידע רב אודות המשפחה.
היא סיפרה בין היתר, שסמיון נפטר בזאפורוז'יה בשנת 1977.
בנוסף, היא סיפרה כי לכל 12 האחים והאחיות הייתה בת דודה בזאפורוז'יה, ששמה היה רעיה, אך לא ברור בדיוק מאיזה צד הייתה קשורה אלינו משפחתית ומה היה שם משפחתה. היא מצולמת בתמונה המשפחתית שמצורפת למטה.
שמעון לויצקי, אישתו רבקה וילדיהם יוסף ואולגה.
משפחת לויצקי, כמה שנים לאחר סיום מלחמת העולם השנייה.
שורה ראשונה מימין: רעיה – בת הדודה של 12 האחים והאחיות לבית לויצקי, אנטולי פלדמן, סוניה פלדמן, אילונה לויצקי, בעלת הבית (שמה לא ידוע).
שורה שניה מימין: משה ברודסקי, אולגה לויצקי, סמיון לויצקי, אישתו השנייה של סמיון – צילה רודמן.