משפחת גרשוני

משפחת גרשוני היא משפחתו של סבא רבא של סבא איגור (יצחק) טיכנר – אברום בן ירחמיאל גרשוני.
אברום, או בעברית אברהם, נולד בעיירה בלילובקה שבאוקראינה לירחמיאל גרשוני. אביו ירחמיאל גרשוני, בן לשולים (שלום) ולציפורה, נולד בעיירה רוז'ין שבאוקראינה (עיירה קרובה לבלילובקה, בה נוסדה חסידות רוז'ין) בשנת 1844. אביו שולים בן מתתיהו, יליד 1823, היה נשוי בתחילה לציפורה (ילידת 1827), ממנה נולדו לו בנו ירחמיאל ושתי בנות נוספות – גולדה (ילידת 1850) ואסתר (ילידת 1854). אישתו השנייה שלך שולים הייתה חיה בת יעקב, ילידת 1825.
שם המשפחה מופיעה בגרסאות מעט שונות זו מזו במסמכים שונים. במסמכים היותר מוקדמים (אמצע-סוף המאה ה-19) הוא נכתב "גרשיני" לעיתים אחרות "גרשין" או "גרשיק" ובכל שאר המסמכים מתחילת המאה ה-20 ואילך הוא נכתב בגרסה המקובלת ביותר למשפחה היום – "גרשוני". מקור שם המשפחה הוא ככל הנראה בשם גרשון, ולפיכך סביר להניח שאביו או סבו של מתתיהו נשא את השם הזה, ובנו או כמה מבניו הפכו את שם משפחתם לגרשוני על שם אביהם. שם משפחה מסוג זה ניתן בסוף המאה ה-18 או בתחילת המאה ה-19.

מלבד אברום, לירחמיאל גרשוני היו ילדים נוספים, ביניהם כנראה בן בשם יעקב גרשוני, ולו שני בנים שנולדו בבלילובקה. הבכור – שלום בן יעקב גרשוני, נולד בשנת 1906 ונהרג בשנת 1942 במלחמת העולם השנייה. השני, נוח בן יעקב גרשוני, נולד בשנת 1907 ועקבותיו נעלמו במהלך המלחמה. לא ברור האם לשניים היו צאצאים, ובכלל, מעבר למידע על מותם של שלום ונוח במלחמה, אין בידינו עוד שום מידע על אביהם או על משפחותיהם.

משפחת גרשוני בבלילובקה, סביב 1919.
בשורה הקדמית יושבים במרכז אב המשפחה ירחמיאל ב"ר שולים ואישתו (שמה לא ידוע לנו). לצידו השני של ירחמיאל יושב בנו אברום גרשוני, והאדם הקיצוני משמאל (כשמסתכלים על התמונה) שיושב ליד אברום, הוא כנראה יעקב, אביהם של שלום ונוח.
מאחורה עומדים במרכז בנו של אברום – אלי גרשוני, ואישתו מניה בת לייב קודינסקי.
שאר האנשים בתמונה לא ידועים לנו אך הם כנראה בני משפחה נוספים.

אברום גרשוני נישא לחיה בת שמואל גיידלמן.
ממשפחתה של חיה אנו מכירים רק אח אחד שלה, ששמו היה נחום גיידלמן. הוא היה נשוי לחנה, והיו להם 3 ילדים: רחמואיל (ירחמיאל) (יליד 1904), מרים ורבקה. משפחת גיידלמן התגוררה בעיירה קוזיאטין, שסמוכה לבלילובקה.

ובכן, אברום וחיה גרשוני עברו לעיר ברדיצ'ב, שם אברום היה עוסק בשיווק ובמכירה של יין. בברדיצ'ב הייתה בבעלותו דירה למגורי המשפחה, ומרתף שבו היה עובד.
לזוג נולדו בברדיצ'ב 4 ילדים: מתתיהו הבכור, יליד 1884, אליהו יליד נובמבר 1892, נחום ורבקה ילידת 17 בינואר 1900 (לפי לוח יוליאני).

עד לשנות ה-20 של המאה ה-20, משפחת גרשוני נשארה בברדיצ'ב, הבן הבכור מתתיהו עבד עם אביו בעסק מכירת היינות ושאר הילדים גדלו בחיק המשפחה. בזמן המהפכה הרוסית או לאחריה, הבן השני אליהו עבר לגור בעייירה בבילילובקה, העיירה בה נולד אביו אברום, ובה התגוררו עדיין סבו ירחמיאל וסבתו. בבלילובקה, אליהו הכיר את אישתו מניה בת לייב קודינסקי, ולהם נולדו בעיירה 2 ילדים:
שמו היהודי של הבן הבכור לא ידוע לנו, אך בעתיד נקרא פיליפ, ובנם השני, יליד 1922, נקרא ירחמיאל, ובעתיד שינה את שמו למישל.
בשנת 1926, אליהו עזב יחד עם אישתו ובניו לקנדה, והקשר עם המשפחה עם ברדיצ'ב נותק. רק 94 שנים אחר כך, בשנת 2020, הצלחתי למצוא את נכדיו של אליהו, והקשר איתם התחדש.

נחום עבר לעיר ז'יטומיר, שם הוא התחתן והקים משפחה. בשנת 1941 הוא נספה יחד עם כל משפחתו, וככל הנראה לא נשארו לו צאצאים.
מתתיהו ורבקה עברו עם משפחותיהם למוסקבה, ארחיב על כל אחד מהם בהמשך.

נחזור להורים – מקימי המשפחה הזאת, אברום וחיה גרשוני. השניים נשארו בברדיצ'ב, ומדי פעם היו מגיעים בני המשפחה לבקר אצלם. בערך בסוף שנות ה-30, באחד הימים, האם חיה השאירה בשוגג את התנור בבית דולק, ויצאה מהבית בעת שאברום נשאר בו, ככל הנראה ישן או למד בחדר אחר.
הבית החל להתמלא בעשן, וכשחזרה חיה הביתה וראתה שאברום עוד רגע נחנק מהעשן, היא כל כך נבהלה שקיבלה התקף לב ומתה מכך.
אברום נשאר בחיים בסופו של דבר, והתגורר לבד בברדיצ'ב עד לשנת 1941, כשנכנסו הנאצים לברדיצ'ב ורצחו אותו.

משפחתו של אברום בברדיצ'ב, 1912.
במרכז יושב האב אברום לצד אישתו חיה בת שמואל. ביניהם עומד בנם אליהו. מימין יושב הבן הבכור מתתיהו גרשוני לצד אישתו פסיה, בנם שולים, וביתם השנייה שנפטרה, ששמה לא ידוע לנו. משמאל עומד נחום גרשוני ולידו יושבת אחותו הקטנה רבקה בת ה-12.

בערך בשנת 1905 מתתיהו גרשוני, בנם הבכור של אברום וחיה, נישא לפסיה בת אליהו גרינברג, ילידת 1883, גם היא הגיעה ממשפחה ברדיצ'באית מסורתית.
לזוג נולדו בברדיצ'ב 7 ילדים: שולים הבכור, יליד 1906. אחריו, נולדה ילדה ששמה לא ידוע לנו, כיוון שנפטרה בגיל צעיר. היא מצולמת עם אחיה הגדול שולים בתמונה שלמעלה.
לפי הסיפורים, אחרי הילדה נולד עוד ילד, לא ברור האם הייתה זו בת או בן, אך גם התינוק הזה נפטר. בשנת 1915 נולד בנם יהושע (כונה במשפחה "שיקה"), בשנת 1920 נולד שמואל (במשפחה שמו היה שמיל, כינוי לשמואל ביידיש, וסבי היה קורא לו בשם שמוליק). אחריו נולדו – אלי, יליד 1922, ירחמיאל יליד 1925 וביילה-לאה ילידת 1923.
בשנות ה-20 עברו מתיתיהו ומשפחתו לעיר מוסקבה, ומדי פעם היו נוסעים לבקר במוסקבה. מתיתיהו היה ללא ספק כמו שתיארוהו במצבתו: "איש חשוב ש"צ [שליח ציבור, כלומר חזן בבית כנסת], מוכתר במעלות […]". לפי הסיפורים שימש גם גבאי בית הכנסת במוסקבה בו הוא התפלל והצמיח משפחה גדולה לתפארת.

משפחת גרשוני במוסקבה, 1938.
יושבים מימין לשמאל: מתתיהו, פסיה, ביתם לאה-ביילה, חיה ליברזון (אישתו של יהושע-שיקה גרשוני), על ברכיה בנה הבכור שלמה (מאוחר יותר נקרא סמיון), שפרה (אישתו של שולים גרשוני), על ברכיה ביתה פולינה ולידה בעלה שולים גרשוני. מעל לאה-ביילה עומד הבן ירחמיאל.
על הקיר, מעל ראשו של מתתיהו, תלויה התמונה של משפחת גרשוני משנת 1912, המצורפת לעיל.

תמונה נוספת של מתיתיהו ומשפחתו, הפעם בסוף שנות ה-40 או אפילו בתחילת שנות ה-50 של המאה ה-20.
בשורה התחתונה במרכז יושבים האב מתיתיהו גרשוני והאם פסיה. לצד מתיתיהו יושב בנם הבכור שולים, ולצד פסיה יושב הבן יהושע-שיקה.
בשורה העליונה עומדים מימין לשמאל: אלי (איליה), לאה-ביילה, ירחמיאל ושמיל (שמואל).
איליה ושמיל לבושים במדי הצבא האדום.

אלי גרשוני עם משפחתו בקנדה.

רבקה טיכנר, והנכד של אחיה מתתיהו – יצחק בן יהושע גרשוני, יליד 1945.

ביתם הקטנה של אברום וחיה גרשוני, הייתי כאמור רבקה, ילידת ה-17 בינואר 1900.
בערך בשנת 1921, היא נישאה ליצחק טיחנער, יליד ינואר 1900 בברדיצ'ב גם הוא, ולזוג נולדו שני ילדים: ירחמיאל טיחנער הבכור, נולד ב-12 במרץ 1922, ו-וועלוול נולד ב-24 בפברואר 1924.
בצעירותם השניים למדו בחדר בברדיצ'ב, ולאחרי מעברם למוסקבה בשנת 1928 הם למדו בבית ספר רגיל.

רבקה ובעלה יצחק טיחנער, יחד עם שני הילדים הקטנים שלהם – ירחמיאל הבכור ו-וועלוול הקטן.
התמונה צולמה בשנת 1928, סביר להניח לפני או אחרי מעברם של רבקה, יצחק והילדים למוסקבה.
התמונה נסרקה בתחילת שנות ה-2000, ע"י הנכד הקטן של יצחק ורבקה – מיכאיל (מאיר-מוישה) טיכנר ז"ל, אך הסריקה יצאה לא טובה. לכן, הסריקה שופצה ע"י אבי.  לצערי, גם אחרי חיפושים רבים אחרי מציאת האדם שאצלו שמורה התמונה, לא הצלחתי למצוא אותו. יכול להיות שהתמונה נזרקה מתישהו.